כל מה שחשוב שתדעי על נטילת תוסף ברזל בהריון

במהלך ההיריון האישה זקוקה לכמות ברזל גדולה מהרגיל בשל העלייה בנפח הדם וכדי לספק את צורכי העובר הגדל.
מחסור בברזל עלול לגרום לאנמיה אצל האישה ולתופעות כגון עייפות, חולשה, כאבי ראש, קושי בנשימה והאצה בדופק הלב. נוסף על כך בזמן ההיריון נוצרים מאגרי הברזל של העובר שישמשו את הילוד בחודשי חייו הראשונים.

במחקר שנערך על ידי ארגון הבריאות העולמי (WHO) אנמיה חמורה לפני הלידה או לאחר הלידה נמצאה קשורה לעלייה בסיכון למוות אימהי. במחקרים אחרים, אנמיה אימהית הייתה קשורה למספר אירועים שליליים כגון אלח דם (ספסיס) לפני/ אחרי הלידה, לידה מוקדמת וקבלה ליחידת טיפול נמרץ בילודים.
ניסויים במודלים של בעלי חיים הוכיחו שלברזל תפקיד ברור בהתפתחות התקינה של המוח ובהתנהגויות כגון טיפוח, משימות הדורשות כישורי ניהול, ביישנות ולמידה מרחבית ירודה.
מניעת אנמיה אימהית עשויה למנוע תופעות לוואי שליליות הקשורות לאנמיה ועל כן קיימת המלצה של משרד הבריאות לצרוך תוסף ברזל מתום החודש השלישי להיריון ועד שישה שבועות לאחר הלידה – 30 מ"ג בכל יום, ללא קשר לחסר בברזל ע"פ בדיקות הדם. במידה ורמות הברזל מתחת לנורמה מומלץ לצרוך מינון גבוה יותר של ברזל בהתאם להנחיה רפואית. אפשר לצרוך תוסף משולב של ברזל וחומצה פולית.

בנוסף לנטילת תוסף הברזל מומלץ להקפיד על אכילת מזון עשיר בברזל מן החי ומן הצומח.
מזון מן החי: בשר בקר רזה, בשר הודו ובעיקר בשר הודו אדום.
מזון מן הצומח: קטניות לסוגיהן (למשל, שעועית, עדשים, מאש), שיבולת שועל, קינואה, פירות מיובשים, טחינה, שקדים, אגוזים, גרעינים (מומלץ לרכוש ארוזים מראש ובמקומות מוכרים), מזון מועשר בברזל כגון דגני בוקר ללא סוכר.

חשוב לדעת: חלב ומוצריו, קפה ותה מפריעים לספיגת הברזל מתוספים וממזונות שונים ואילו ויטמין C מסייע בספיגה של ברזל. מסיבה זו מומלץ ליטול את תוסף הברזל עם מזון עשיר בוויטמין C  (כגון פירות הדר, עגבניה, פלפל, קיווי, מלון, כרוב) ולהפריד לפחות שעתיים בין נטילת הברזל לצריכת חלב ומוצריו, קפה ותה. יש לציין שהגבלה זו מתייחסת לתכשירים מסוימים של ברזל ואין צורך לבצע הפרדה כזו מכל תוסף ברזל (מומלץ להיוועץ ברוקח/ת בנוגע להוראות הנטילה של התכשיר הספציפי אותו רכשת).

מקורות:
1. אתר משרד הבריאות- תוספי תזונה בהיריון

2. Anemia in pregnancy- UpToDate

נכתב ע"י אריאלה שמואלי, רוקחת
בוגרת תואר ראשון ברוקחות מטעם אוניברסיטת בן גוריון.
בעלת ניסיון כרוקחת קהילתית בבית מרקחת.
כיום עובדת בתור רוקחת קלינית בקופת-חולים וסטודנטית לתואר ד"ר ברוקחות קלינית מטעם האוניברסיטה העברית.

תגובות סגורות